nederlandsebedrijvengids.nl

Stukadoor als kunstenaar

Romeinse Tijd

We hebben het allemaal weleens gedaan, wat stukwerk voor onze nieuwe woning of een woning die we gaan renoveren. De kosten stukadoor zijn vaak te hoog voor een kleine klus die we als ervaren klusser ook zelf mooi kunnen opknappen. Natuurlijk gaan we wanneer het een grotere klus is wel voor het inhuren van een stukadoor. Maar wat velen van ons niet realiseren is dat de beste stukadoors ook ware kunstenaars kunnen zijn. De geschiedenis van stucwerk is eeuwenoud. In dit artikel ga ik kort in op de geschiedenis van de stukadoor en de kunstwerken die gecreëerd zijn.

De Romeinse tijd was al een belangrijke periode voor stucwerk. Ook in de Islamitische oudheid werd er vaak gebruik gemaakt van stucwerk. Bijvoorbeeld bij het bouwen van paleizen. Desondanks was het echte eerste hoogtepunt van stucwerk de Renaissance. Tijdens deze periode waren er ware sierstuckwerkers die werkten ter decoratie van burgerhuizen, openbare gebouwen, paleizen. Deze stukadoors deden meer dan alleen de muren vlak maken. Ze creëerden landschappen, decoratieschema’s en andere taferelen. Sommige stukadoors werden zelfs beroemd met dit werk.

Stukadoor in Reanaissance

Een bekende stukadoorfamilie bijvoorbeeld uit de Renaissance was de Gaggini familie. Rond het einde van de 17e eeuw ontwikkelde er zich in Duitsland een school waar bekende stucwerkers in de leer gingen. Deze getalenteerde sierstucwerkers trokken uiteindelijk door heel Europa om te werken voor vorsten, stadsbesturen en adel. De voornaamste landen waar sierstucwerk heel hoog in het vaandel stonden waren Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Maar ook Nederland had bekende stukadoors. Veel van deze stukadoors werkten aan de grachtenpanden in Amsterdam. De voornaamste ornamenten die ze creëerden waren in de trappenhuizen, tuinkamers en zalen van deze grachtenpanden. In de 19e eeuw explodeerde de vraag naar sierstucwerk toe. Dit kwam helaas niet ten goede van de kunstvorm. Omdat de vraag zo groot werd kwam stucwerk nu vaak voorgefabriceerd. Daarnaast was zelfs kunststof nu een middel om het te fabriceren.

De reden dat we dit soort sierstucwerk tegenwoordig niet zoveel meer zien is omdat de vraag afnam. Na de Tweede Wereldoorlog gaf men de voorkeur aan stucwerk dat gewoon glad was. Daarom zijn er tegenwoordig ook een stuk minder sierstucwerkers werkende. Het is erg jammer dat dit zo is. Gelukkig zijn er wel nog een aantal stukadoors die het stucwerk zo belangrijk vinden dat ze alsnog de kunst van het sierstucwerk leren. Deze stukadoors zijn dan ook nog steeds gewild bij bijvoorbeeld het restaureren van oude gebouwen. Het sierstucwerk vervalt namelijk helaas met de tijd en moet daarom beschermd worden.  

Mobiele versie afsluiten